Αναζητηση στο ιστολογιο μας

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

ΠΟΣΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΙΩΔΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ.

Με τον όρο υπεριώδη ακτινοβολία (UV) εννοούμε ακτίνες υψηλής ενέργειας προερχόμενες από τον ήλιο οι οποίες βρίσκονται λίγο πέρα από την άκρη του ορατού φάσματος (δηλαδή πέρα από το μπλε-βιολετί).
Υπάρχουν πολλές επιστημονικές έρευνες σύμφωνα με τις οποίες η απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας από τα μάτια μπορεί να συμβάλλει στην πιο γρήγορη γήρανσή τους καθώς επίσης και ένα μεγάλο αριθμό από σοβαρές οφθαλμικές ασθένειες, όπως καταρράκτη, πτερύγιο, καρκίνο του δέρματος γύρω από τα μάτια, φωτοκερατίτιδα, εκφυλιστικές παθήσεις του κερατοειδή και μπορεί να επιβαρύνει περιπτώσεις εκφυλισμού της ώχρας κηλίδας.

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ

Οτιδήποτε αυξάνει την έκθεση των ματιών στην ηλιακή ακτινοβολία, αυξάνει τον κίνδυνο πιθανής οφθαλμικής βλάβης από την υπεριώδη ακτινοβολία. Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται τα άτομα εκείνα που εκτίθενται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στον ήλιο λόγω της δουλειάς τους ή άλλων δραστηριοτήτων.

ΠΟΣΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Τα παιδιά δεν έχουν ανοσία στην υπεριώδη ακτινοβολία. Συνήθως περνούν περισσότερες ώρες στο εξωτερικό περιβάλλον και στον ήλιο από ότι οι ενήλικες. Η ζημιά που μπορεί να προκληθεί στα μάτια των παιδιών από τον ήλιο συσσωρεύεται και μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες δημιουργίας οφθαλμικών παθήσεων αργότερα στη ζωή τους. Τα απορροφητικά γυαλιά ηλίου είναι αυτά που αποτελούν την καλύτερη ασπίδα των ματιών στην υπεριώδη ακτινοβολία.

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΜΑΣΤΕ ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος κανονισμός σύμφωνα με τον οποίο να αναγράφονται επάνω στα γυαλιά ηλίου ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την ποιότητά τους. Ο μόνος τρόπος να είστε σίγουροι για αυτό που αγοράζετε, τουλάχιστον στον ελληνικό χώρο, είναι τα οπτικά καταστήματα όπου όλα τα γυαλιά που διατίθενται είναι ελεγμένα και απορροφητικά, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης πρέπει να γνωρίζετε πως σχεδόν όλα τα γυαλιά ηλίου που κυκλοφορούν εκτός οπτικών καταστημάτων δεν είναι απορροφητικά αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις εκτός από το να μην είναι απορροφητικά δεν είναι και κατασκευασμένα από οπτικά υλικά. Αυτό σημαίνει πως βλέποντας μέσα από τέτοια γυαλιά προκαλούνται παραμορφώσεις των αντικειμένων με αποτέλεσμα να έχετε πονοκεφάλους και ζαλάδες. Μην παρασύρεστε από την πολύ χαμηλή τιμή τέτοιων γυαλιών γιατί μπορεί να προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στα μάτια σας. Στα οπτικά καταστήματα εκτός από γυαλιά των μεγάλων σχεδιαστών μόδας, θα βρείτε και πολλά άλλα γυαλιά σε πολύ χαμηλότερες τιμές τα οποία όμως έχουν σωστούς απορροφητικούς φακούς και προστατεύουν απόλυτα τα μάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου